Toate lumea vorbeste despre magazine online si e-comert. Asistam la un nou val in comertul online, cifrele o arata si Romania nu este exclusa din acest trend.Tendita este ca e-commerce sa se transforme in m-commerce. Tot mai multi antreprenori se gandesc sau chiar trec la fapte cand vine vorba de un magazin online. Un magazin online odata deschis nu aduna clientii automat. Aici costurile si metodele de promovare fac diferenta. Haideti sa vedem 7 metode de promovare pentru un magazin online la care s-au gandit specialistii nostri.
1. Clientul – Clientul este in centrul atentiei intotdeauna asadar concentrati-va promovare pe client si pe dorintele lui nu pe produsele pe care voi vreti sa le vindeti.Promovare pentru un magazin online se adreseaza celui care decide sa cumpere si nu competitiei sau specialistilor in marketing online.Intrati in pielea clientului,aflati ce isi doreste,ce il nemultumeste,incurajati-l sa completeze un formular prin care sa va transmita astfel de informatii.
2. Sociabil – Promovare magazinului tau online se bazeaza pe Facebook? Si pe mai ce? Facebook-ul e bun, ca retea sociala pentru B2C (business to consumer) dar nu e indeajuns. Nu doar postarile pe FB trebui sa fie prietenoase si sociabile ci intregul magazin online. Clientii nu trebuie sa fie agresati cu sute de oferte pe paginile magazinului tau pentru ca vor fi distrasi de la intentia de cumparare. Testati sociabilitatea magazinului online cu cateva persoane care sunt obisnuite sa cumpere online. Parerea lor de client poate sa scoata la iveala probleme dar si solutii neasteptate.
3. SEO – se vorbeste mult despre servicii SEO, Optimizare pentru motoarele de cautare, si pe buna dreptate. Un magazin online fara SEO este ca si cum ai deschide o taraba in fundul curtii si nu la strada. Degeaba ai cele mai bune oferte daca nu le arati, daca nu iesi cu ele in fata. Un specialist bun SEO costa dar merita! Bugetul pentru SEO este o investitie nu o cheltuiala.
4. Comunica! – am observat o tendinta a multor magazine online, care dupa ce vanzarile incep sa creasca neglijeaza comunicare cu clientul. Acest punct are legatura cu pct 1. Mai exact sunt magazine online care, desi au promotii peste promotii, uita sa le mai promoveze. Clientul afla tarziu de ele sau chiar niciodata. Fiecare promotie trebuie sa aiba ca tinta un numar de potentiali clienti ce trebuie informati si apoi o tinta de vanzari.
5. Servicii conexe – daca ai un magazin online de produse, trebuie sa iti sfatuiesti in permanenta clientul. Trebuie sa ii oferi pe cat posibil transportul gratuit, consultanta in alegere, posibilitatea de a retuna produsul cat mai repede. Toate aceste servicii conexe adauga plus valoare magazinului online. Mare atentie, daca promite-ti un serviciu, asigurati-va ca aveti resurse sa il oferiti la cea mai buna calitate si la timp, altfel nu faceti decat sa dati clientului un motive de a nu cumpara.
6. Fidelizarea – Ai un client care a cumparat de la tine?Ai toate sansele ca el sa revina. Un magazin online ar trebuie sa aiba o politica de fidelizare constanta si clara.Transmite-ti din cand in cand fara a fi sacaitori mesaje cu promotii sau reduceri ce sunt in derulare,chiar daca un vechi client nu cumpara in acel moment exista, statistic vorbind, sanse foarte mari sa va recomande. Nu dati uitarii clientii vechi!
7. Mobilitate – desi nu e o metoda de promovare in sine, adaptabilitatea magazinului online la diverse dispozitive mobile este obligatorie. Google tocmai a introdus o adresa la care puteti verifica cat de rapid si de adaptabil este website-ul magazinului online. Aici! Statisticile estimeaza ca peste 40% din cumparaturile online se fac in acest moment de pe dispozitive mobile smartphone sau tableta, asa ca pregatiti-va magazinul pentru viitor!
Cu siguranta acestea nu sunt toate metodele de promovare. Noi le consideram doar ca fiind importante. Ai un magazin online si vrei sa il promovezi? Da-ne un semn si noi iti oferim o consultanta gratuita.