De ce Afacerile Locale au nevoie de un Logo?

Toată lumea știe că prima impresie contează. Cu toții, oameni sau organizații avem o sigură șansă pentru prima impresie. De ce ai rata aceasta șansă pentru afacerea ta? Într-un studiu facut de revista entrepreneur.com peste 90 % din afacerile locale au un logo de slabă calitate. Daca ai un logo pentru afacerea ta realizat de un profesionist, un logo care să îți scoată business-ul în evidență, înseamnă că ești deja cu un pas înaintea multora.

Un logo puternic și bine facut inspiră clienții sau consumatorii și da, chiar de la prima impresie, măsura profesionalismului și calitații bunurilor sau serviciilor oferite de mica afacere locală.

Logo-ul este piatră de temelie a afacerii tale

Foarte mulți mici antreprenori încep afacerea prin a gândi mecanismele de business și apoi cele de marketing. Din păcate lipsa unei culturi antreprenoriale face ca mulți proprietari de mici afaceri locale să vadă marketingul, brandingul și imaginea afacerii ca pe un moft sau o fiță. Logo-ul este primul și cel mai important element vizual ce identifică afacerea. Din acest motiv el trebuie în primul rând să existe și apoi să urmeze câteva reguli pentru a servi scopului pentru care a fost creat.

Un logo nu e o investiție mare dacă este realizat în același timp cu website-ul afacerii. Există mai multe motive pentru care ar trebui să realizați logo-ul odată cu website-ul.

Dar cât costă un Logo?

Prețurile realizării unui logo pot începe de la 5- 10 Euro și pot ajunge și la 200 – 300 Euro. Am estimat prețurile în Euro pentru că majoritatea designer-ilor sau agențiilor de design au prețul în euro. Prețul mediu al unu Logo realizat de un designer sau agenție este 50-100 Euro. În general numărul de variante oferite este 2-3 și numărul de revizii le o variantă aleasă este limitat.

Atenție ! Nu confundați realizarea unui logo cu realizarea unei identitați vizuale.

Pentru a vă ghida în alegerea unui logo care să vă reprezinte afacerea vă expunem mai jos câteva reguli pe care trebuie să le luați în calcul atunci când realizați/comandați un logo.

1.Evitați să fiți generic

Primul lucru de care trebuie să vă asigurați este că logo-ul să reprezinte și să fie legat direct de serviciile sau produsele pe care le oferă afacerea. Potențialii clienți nu trebuie să ghicească despre ce e vorba atunci când văd logoul. În general o afacere locală nu dispune de bugete de marketing care să comunice logo-uri generice astfel încat să imprime publicului valorile și natura afacerii pe care o reprezintă, așa cum fac marile corporații.

Pe scurt, logo-ul trebuie să spună cine ești și cu ce te ocupi, ce anume oferi. Astfel realizarea unui logo pentru o afacere mică, locală aflată la început, diferă foarte mult de realizarea log-urilor pentru companiile mari.

2. Alegeți scrisul (fontul)

Majoritatea afacerilor locale se bazează în realizarea logo-ului pe un font și un simbol. Fontul, în general este unul mai puțin întâlnit astfel încât să dea personalitatea logo-ului. NU folosiți fonturi ca Arial sau Times New Roman. Acestea sunt fonturile cele mai comune și nu ajută în niciun fel un logo să iasa în evidență. Combinația dintre font și un simbol asociat este baza viitorului logo.

Pentru a vă fi mai usor în alegerea unui font gândiți-vă la o caracteristica pe care logo-ul trebuie să o aibă și să o transmită potențialilor clienți:  să fie fresh, elegant, foarte sobru sau foarte artistic. Fonturile sunt în general grupate în câteva categorii mari care exprimă anumite caracteristici la fel ca și culorile.

3.Alegeți Culorile

Culorile, în general, transmit mesaje, exprimă diverse stări și în timp anumite culori au fost asociate cu diverse industrii. Verdele este folosit în general pentru a exprima prospețimea și naturalețea, albastru este folosit în industriile tehnice, negru în domeniile mai sobre. Dincolo de aceste reguli generale pe care le puteți găsi la o simplă căutare pe Google, puteți fi mai îndrăzneț cu afacerea voastră și să folosiți culori surprizătoare care să atragă atenția.

4.Ce facem cu Logo-ul?

Din momentul în care începeți să gândiți un logo trebuie ca antreprenor să gândiți cu un pas înainte. Unde puneți logo-ul? Pe ce materiale îl veți folosi și  cum trebuie el să se încadreze. Spre exemplu o firmă care se ocupă de livrarea fructelor și legumelor proaspete va avea nevoie cu singuranță să imprime log-ul pe mașini, iar o cofetărie îl va folosi din plin pe ambalaje. În principal logo-ul unei afaceri locale îl folosit pe:

  • cărți de vizită
  • firma la intrare
  • mașini
  • rețele de socializare
  • website
  • uniforme

5.Alegeți un profesionist

Logo-ul nu e ceva la care mulți se pricep, chiar dacă au senzația. Nu încercați scurtături de genul generatoarelor gratuite de logo-uri. Aveți toate șansele să folosiți un logo pe care îl au deja cateva sute de firme. Dacă știți exact ce vă doriți de la logo relația cu un designer va funcționa impecabil, iar rezultale vor fi pe masură. Când alegeți persoana care va crea logo-ul asigurați-vă că e competentă. Verificați portofoliul, verificați facebook și alte rețele de socializare să vedeți ce spun clienții despre el, sau agenția în care lucrează.

În loc de concluzie

Logo-ul este obligatoriu pentru o firmă locală. Este unul din cele mai simple și la îndemână instrumente de promovare prin care o firmă mică locală poate iesi în evidență.

Related Post

Lasă un răspuns