Greseli facem cu totii in promovarea online. Totul e sa realizam acest lucru si sa le evitam. Cu atat mai mult in Google Adwords greselile costa, timp si bani. Din experienta noastra de peste 10 ani in promovare si cu ajutorul unor experti din bransa am reusit sa identificam 10 greseli frecvente in Google Adwords pe care e de dorit sa le evitati. Asadar sa incepem:
#1 Cuvinte cheie gresite
Ideea general raspandita este ca, cuvintele cheie cu cea mai mare cautare sunt si cele mai potrivite pentru a sta la baza unei campanii Adwords. Sfatul nostru pentru cei aflati la inceput cu promovarea online pe Google Adwords este sa inceapa cu expresii lungi foarte bine tintite. Cuvintele cheie generale,desi produc multe cautari ele nu fac ,la inceput decat sa consume bugetul si o rata de click foarte mica.Folositi Keyword Planner.
#2 Conturi pasive
Sunt foarte multi utilizatori de Google Adwords, chiar si agentii ce nu lucreaza activ pe contul de Adwords. Contul de Adwords e dinamic, el trebuie intotdeauna consultat si reactiile si modificarile trebuiesc facut in timp real. Un cont pe care il vizitezi odata pe saptamana nu va da rezultate grozave. Sfatul nostru este sa va faceti un program de consultat contul si de operat modificari pe care sa il si respectati cu strictete.
#3 Campanii abandonate
Se intampla destul de des ca utilizatorii sau agentiile sa seteze o campanie si apoi sa uite de ea. Optimizarea unei campanii este un proces dinamic si de durata. Ea presupune analiza si modificari permanente. Campaniile lasate ne supravegheate sunt o sursa sigura de pierdut bani.O campanie trece repetitiv prin cilclul de testari si optimizari, este daca vreti un proces fara sfarsit avand in vedere ca in permanenta se gasesc noi oportunitati.
#4 Fara Landing Page
Multi clienti subestimeaza importanta unei Landing Page, mai ales cei aflati la inceput in domeniul promovarii online. Fiecare campanie Adwords trebuie sa aiba o landing page dedicata si optimizata. In acest fel ROI-ul(Return of Investment) va fi maximizat. Incercati in permanenta cel putin 2 landing pages si apoi comparati rezultatele. Promovarea online este despre incercari repetate pana la obtinerea rezultatelor optime.
#5 Cuvinte Cheie Slabe
Orice campanie are si cuvinte cheie mai slabe. Cuvinte pentru care platesti mult iar rezultatele nu sunt grozave, dar uneori conteaza prezenta. Acele cuvinte trebuie separate de cele cu rezultate si calitate mai buna. Pentru aceste cuvinte trebuie facute campanii separate unde puteti controla mai bine bugetul alocat.
#6 Liciteaza pe Brand
Trebuie sa licitezi pe cuvintele cheie din numele domeniului tau sau al brandului. Nu trebuie niciun moment sa lasi garda jos pentru concurenta. Oricum cautarile cu brandul sau numele tau vor genera scoruri bune pentru contul de AdWords si deci te vor ajuta si oricum pentru ca vei avea scor bun pe anunturi costurile sunt semnificativ mai mici decat ale concurentei.
#7 Ignora optimizarea Landing Page-ului
Landing page-ul sau pagina de destinatie are un rol foarte important in scorul Adwords.Odata cu evolutia campanie si pagina de destinatie trebuie sa evolueze-trebuie optimizata. Daca ajustati obiectivele campaniei aveti grija sa modificati si structura paginii destinatie astfel incat sa serveasca noilor obiective.
#8 Nu urmaresc rezultatele
O campanie buna pentru cautari platite nu va compensa niciodata o pagina de destinatie prost facuta sau neoptimizata. Rezultatele campaniilor Adwords trebuiesc analizate si din prisma landing page-urilor. Optimizarea acestora nu doar ca aduce economii importante la bugetul campaniei dar creste si scorul contului de AdWords
#9 Prea multe cuvinte cheie
In goana dupa trafic multi utilizatori aloca unei campanii 2-300 de cuvinte, doar pentru ca acele cuvinte au indeajuns de multe cautari. Astfel unele reclame ajung sa fie afisate pentru cuvinte cheie cu care abia daca au o legatura. Acest lucru nu numai ca iti consuma inutil bugetul dar iti si scade scorul contului de AdWords. Inainte de a incepe o campanie stabiliti o lista scurta de cuvinte cheie 30-40,apoi testati. Cu siguranta o parte dintre ele nu vor da rezultate deosebite, asa ca fiti pregatiti sa adaugati altele noi care sa intre in procesul de testare.
#10 Fara tinte precise
Cand nu ai tinte si scopuri clare pentru campania Adwords lucrurile nu vor merge in nicio directie.E ca si cum ai conduce o masina noaptea cu farurile stinse. Trebuie sa stii de la inceput ce anume vrei de la fiecare campanie. Trebuie sa stabilesti rezultate clare si masurabile ca apoi sa iei toate deciziile de optimizare pentru a atinge acele rezultate. Daca nu sunteti sigur cum sa setati un obiectiv puteti sa va uitati la acest video
Concluzii
Nu exista retete universale in AdWords. Ce trebuie sa faceti este sa va stabiliti obiective clare si masurabile. Sa luati toate masurile ca aceste obiective sa fie atinse. Analizati rezultatele si faceti modificari in permanenta. Campania online dedicata afacerii tale trebuie sa evolueze odata cu piata. Daca trebuie sa alegeti din mai multe variante faceti teste. Nimeni nu are raspunsuri mai exacte decat consumatorii.
BONUS
#11. Stabilesc gresit grupul tinta sau aria geografica.
De foarte multe ori am intalnit campanii Adwords pentru afaceri locale ce isi faceau promovare online la nivel national. Sau folosesc gresit tipurile de advertising din Adwords pentru a comunica campanii de vanzare in loc de campanii de awareness. Folosesc campanii de display pe website-uri a caror trafic este compus din cu totul alt profil decat cel al clientilor afacerii lor.